Udruga Lastin rep u partnerstvu s Etnografskim muzejom, Knjižnicama Grada Zagreba, udrugom Pozor te Hrvatskim čitateljskim društvom pokrenula je 01.12.2018. u zagrebačkom naselju Botinec projekt Knjige naših ulica.

Cilj projekta Knjige naših ulica je unaprjeđenje vizualnog identiteta zagrebačkog naselja Botinec čije ulice već nose nazive književnih dijela i likova iz književnih dijela hrvatske književne baštine.

Projektom se intenzivira sudjelovanje zajednice u kulturnom životu i stvara put do estetskog i kulturnog upotpunjavanja već postojećeg  naselja književnih djela – Botinec. Specifičnost Botinca i inspiracija za projekt leži u činjenici da su njegove ulice nazvane po junacima i djelima iz hrvatske književnosti. Tako neke ulice nose naziv  Ulica Velog Jože, Ulica Pere Kvržice, Ulica Šegrta Hlapića, Zlatarova Zlata, Dunda Maroja i sl. Ti nazivi poslužiti će kao inspiracija umjetnicima koji će ilustrirati, a potom će se prema njihovim radovima izraditi i u naselju postaviti trajne ulične ploče s ilustriranim temama književnih djela koje odgovaraju pojedinom nazivu. Također će se postaviti  središnja informativna ploča nazvana „Knjigovid“ s planom naselja i ilustracija. Svaka ploča biti će označena s QR kodom kojim će se pomoću mobilnih uređaja moći pristupiti do video uradaka o umjetnicima i djelima.

Tijekom trajanja projekta, pod stručnim vodstvom umjetnika i pedagoških djelatnika biti će organizirane likovne i dramske radionice te večeri druženja uz knjigu i film, za djecu svih uzrasta, roditelje, umirovljenike i sve ostale stanovnike naselja.  Radionica čitanja „Knjige našeg djetinjstva“ u izvedbi HČD-a, radionica izrade knjiga „Knjiga na dlanu“ u izvedbi umjetnice Irene Frantal, Radionica „Modra Rijeka“, Radionica „Knjige u živo“ i dr. Ilustracije i radovi sa radionica biti će izloženi u Etnografskom muzeju i na putujućoj izložbi „100 lica Šegrta Hlapića“ u  Bibliobusu, a završna prezentacija cjelokupnog projekta biti će održana u svibnju 2020. u naselju Botinec.

Ugovor je potpisan 29.10.2018.