Kao partneri na projektu Knjige naših ulica članovi Udruge POZOR! Sanjin Brajković, Loretta Jankovac i Alma Sarač sudjelovali su dana 17. veljače 2020 na radionici predstavljanja modela sudioničkog upravljanja u kulturi na primjeru kulturnog obogaćivanja naselja Botinec.

Moderatorica javnog predstavljanja modela sudioničkog upravljanja u kulturi, gđa. Ana Žuvela, stručni suradnik s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, predstavila je prednosti civilno – javnog partnerstva te na koji način udruge u ovakvom modelu mogu dobiti podlogu za javni okvir.

Na interaktivnoj radionici sudionici su mogli čuti i naučiti da ipak postoje izazovi i problemi s kojima se u Hrvatskoj slični projekti suočavaju: sudjelovanje kao dijeljenje moći, problem povjerenja u sustav, razlike upravljanja i vladanja, te ulogu kulturnih vijeća i civilnog sektora.

Kao odgovor problematici i moguće rješenje Ana Žuvela istaknula je tri ključna izazova:  široku razinu svijesti svih aktera u modelu, konstantno propitkivanje i izazivanje pravila igre u samom sudioničkom upravljanju. Ponovila je kako je to model koji je protočan i potrebno ga je uvijek dovoditi u pitanje, kako ne bi zajednicu i aktivne građane gledali kao pasivni objekt. Potrebno je povezati se s onima za koje inicijativa postoji, a to znači protočna dinamika (ideja i ljudi) koja će moći formirati nove strukture. Članovi Udruge POZOR! naučili su kako nema jedinstvene formule, jer je sam koncept modela sudioničkog upravljanja u kulturi fluidan.